סיבות דמוגרפיות לעליית מחירי הדיור בישראל






גורמים כגון גידול האוכלוסיה בקצב מהיר, מעבר רב של אזרחים לערים מרכזיות ואף שיעורי הגירושין וכמות המשפחות החד הוריות מגדילים את הביקוש לדירות, לעיתים ברמה אשר מקשה על המדינה להרחיב את התשתיות ולהתאים עצמה לשינויים הדמוגרפיים.


גידול אוכלוסיית ישראל  - ישראל היא אחת המדינות המערביות שבה ישגידול מתמיד באוכלוסיה, דבר המוביל לעליית מחירי הקרקע. בישראל עלות הקרקע מהווה בין חצי לשני שליש מעלות הדירה. כך למשל, אם ישראל מכפילה את כמות האוכלוסיה שלה בכל 33 שנה, פרוש הדבר שבכל 33 שנה, יש צורך לבנות כמות דירות שמתאימה לסך כל הדירות שנבנו כאן מאז ומעולם. כך, אם בסמוך לקום המדינה נדרשו למשפחה מספר שנות עבודה ספורות בכדי לחסוך את הכסף הנדרש לקניית דירה, כיום אותה משפחה בעלת הכנסה ממוצעת נדרשת לזמן עבודה של כ-20-30 שנה על מנת לקנות דירה.

היצע וביקוש - כאשר צריכה של דבר מסוים גדלה מעל סף מוגדר, יש צורך להקטין את הצריכה ולייעל את המשק. דבר זה גורם להגדלת מחירים חדה. כך לדוגמה כאשר השטחים הפתוחים לבנייה בתל אביב נגמרים, המחיר של הדירות בעיר מתחיל לעלות בקצב מהיר בהרבה יחסית לעליה מלפני כן. לפי התאחדות הקבלנים, יש צורך בתוספת בנייה של כ-40,000 יחידות דיור בשנה על מנת לצמצם את הפער בין ביקוש להיצע. עקב הגידול באוכלוסיה, נתון זה צריך לגדול גם כן מדי שנה (בממוצע רב שנתי).

עליה בשיעור הגירושין ובמשפחות חד הוריות - בישראל, כמו במדינות מערביות אחרות, יש גידול חד באחוזי הגירושים וכן גידול במשפחות חד הוריות. הגדלת אחוז הגירושין נחשבת לגורם ידוע בקרב גורמי נדל"ן כסיבה לעלייה במחירים היות ועלייה זו תורמת להגדלת הביקוש לדירות. שכן במקום דירת 3-4 חדרים למשפחה של 4 נפשות, לאחר הגירושין יש צורך ב-2 דירות נפרדות[2] .

תגובה 1:

רכישת דירה אמר/ה...

מחירי הדיור בישראל בהחלט עלו בשנים האחרונות בקצב מסחרר, עד כי זוג צעיר בישראל כבר לא יכול לרכוש דירה מבלי להשתעבד למשכנתא.

הוסף רשומת תגובה